Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

ΕΝ-ΘΥΜΗΣΟΥ!


Ο Πλάτων, επηρεαζόμενος από την ορφική και τη πυθαγόρεια διδασκαλία, σχημάτισε την περίφημη θεωρία των ιδεών. Σύμφωνα με αυτήν ο κόσμος διακρίνεται στον αισθητό και στον νοητό. Ο αισθητός κόσμος είναι αυτός που αντιλαμβανόμαστε Στην πραγματικότητα τα αισθητά πράγματα δεν υπάρχουν, αλλά είναι μια απατή των αισθήσεων. Είναι είδωλα, απεικάσματα που μοιάζουν αληθινά, σαν την εικόνα που αντικατοπτρίζεται στον καθρέπτη. Για τον λόγο αυτό ο άνθρωπος δεν μπορεί να γνωρίσει τα αισθητά πράγματα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει ο νοητός κόσμος, ο κόσμος των ιδεών. Αυτός είναι ο κόσμος που περιέχει τις ιδέες και εξασφαλίζει στον άνθρωπο, όχι μόνο την αληθινή γνώση, αλλά και την ύπαρξή του





Η απόκτηση της γνώσης επιτυγχάνεται με τον απεγκλωβισμό του νου μας από τις εντυπώσεις των αισθήσεων και την θέαση των ιδεών. Η θέαση του Πλάτωνα σχετίζεται με τους όρους ``Θεός΄΄ και ``θέωση΄΄, όλα παράγωγα του αρχαιοελληνικού ρήματος ``θεάομαι΄΄ – ``θεώμαι΄΄ που σημαίνει παρατηρώ, εξετάζω με προσοχή.

Είναι γεγονός, συνεχίζει ο Πλάτωνας, ότι η γνώση της ουσίας των πραγμάτων ενυπάρχει και προϋπάρχει στον άνθρωπο και αυτό γιατί ο άνθρωπος, πέρα από το θνητό σώμα του, έχει και την ψυχή. Η ψυχή πριν δημιουργηθεί στο φυσικό σώμα ζούσε στον κόσμο των ιδεών τις οποίες έχει την εμπειρία, τις έχει γνωρίσει. Άρα, η ψυχή έχει την δυνατότητα να οδηγήσει τον ανθρώπινο νου από την απατή των αισθήσεων στην θέαση (δεν είναι τυχαία η λέξη θέαση, βλ. ``Θεός΄΄, ``θέωση΄΄).
Βασικά, η γνωστική διεργασία της θέασης των ιδεών είναι μια διαδικασία ανάμνησης των ιδεών που η ψυχή έχει γνωρίσει, αλλά όταν μπαίνει στο ανθρώπινο σώμα και του δίνει ζωη, τις ξεχνάει. Αυτό αποδεικνύει και η λέξη ``αλήθεια΄΄ που ετυμολογικά προέρχεται από το: στερητικό α + λανθάνω (λανθάνω εμαυτόν =λησμονώ, ξεχνώ). Άρα, η αλήθεια είναι ο απεγκλωβισμός της ψυχής από την ``λήθη΄΄ (=ξεχασιά) των ιδεών στην οποία περιέρχεται όταν μπαίνει στο σώμα.



Η υπέρτατη ιδέα κατά τον Πλάτωνα είναι η ιδέα του Αγαθού στην οποία μόνον η ιδέα της τέχνης πλησιάζει. Το Αγαθό, είναι το άριστο, το καλό, το δίκαιο και το ωφέλιμο. Όλα αυτά μαζί. Το Αγαθό, ως ιδέα, εμπεριέχει όλες τις άλλες ιδέες, άρα θα το χαρακτηρίζαμε ως το άριστο, παρόλο που οι αρχαίοι Έλληνες έδιναν πολλές ονομασίες για το αγαθόν και σχεδόν κάθε φιλόσοφος το προσέγγιζε διαφορετικά. Αυτή η τελειότητα του Αγαθού εμπεριέχει και την θρησκευτική έννοια της θέασης του Θεού από τον άνθρωπο και της θέωσής του μέσα από τη μέθεξη (συμμετοχή) στον επουράνιο κόσμο. Η ευδαιμονία, δηλαδή η ευτυχία του ανθρώπου, κατά τον Πλάτωνα σχετίζεται με την θέαση και μέθεξη της ιδέας του Αγαθού.

12 σχόλια:

Star gat Pantokratoria είπε...

Άστροσχόλιο 284-3_2010_9/17-ΑΩ

Δεν έχεις άδικο σε αυτά που λες PISTOS788
Πολλές φορές αυτό που βλέπουμε δεν είναι πάντα αληθινό ! Οι εκεί που πιστεύουμε ότι υπάρχει συνωμοσία δεν υπάρχει και εκεί που υπάρχει φαίνονται όλα μια χαρά !

Να είσαι ευλογημένος .

Ανώνυμος είπε...

ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΕΩΣΗ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ.ΧΩΡΙΣ ΤΑΠΕΙΝΩΣΗ
ΔΕΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΜΙΑ ΑΡΕΤΗ!


http://www.youtube.com/watch?v=23S_oCFl8qw&feature=related


ΜΕΤΑ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΓΑΠΗ.Ο ΘΕΟΣ ΑΓΑΠΗ ΕΣΤΙ!ΘΕΟΙ ΕΣΤΕ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΥΨΙΣΤΟΥ ΠΑΝΤΕΣ!
ΑΥΤΟ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΔΕΙΧΝΕΙ ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η
ΑΓΑΠΗ ΣΤΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΜΙΑΣ ΑΓΙΑΣ,ΠΟΥ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΣΕ ΠΡΩΤΑ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΗΣ!


http://www.youtube.com/watch?v=aSfNiqPlNUA&feature=related



ΚΑΙ ΤΟ ΤΡΙΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΙΝΑΙ Η ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ ΘΕΩΣΗΣ!Η ΑΔΙΑΛΕΙΠΤΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ!ΣΤΟ ΕΛΕΗΣΕ ΜΕ ΔΙΠΛΑ ΝΑ ΒΑΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΚΑΘΑΡΙΣΕ ΜΕ Η ΑΓΙΑΣΕ ΜΕ!


http://www.youtube.com/watch?v=S6R-cgIgyt4


ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ!
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ!
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΘΕΩΣΗ!

ΚΑΛΗ ΘΕΩΣΗ ΑΔΕΡΦΙΑ ΜΟΥ!

ANAZHTHΣH είπε...

Πλάτωνας - Μάτριξ - Χαμένη Πατρίδα...

Μπατσιώκης Γιώργος είπε...

πού φτάνει η λαγουδότρυπα....Να θυμάσαι σου προσφέρω μόνο την αλήθεια, τίποτα παραπάνω. . .αυτό κάνεις αδερφέ μου!
Η λαγουδότρυπα φτάνει στο βάθος της Ταπείνωσης, στο θέλημά ΤΟΥ......και θα πρέπει να είναι μοναδική η θέα απο εκεί!!!!
Καταπληκτική η telitsa!

PISTOS788 είπε...

Star gat Pantokratoria

ΤΟ ΑΣΤΡΟΣΧΟΛΙΟ...ΤΕΛΕΙΟ...

ΚΑΙ ΕΣΥ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΟΣ!

Εμείς στην Αμερική σήμερα είμαστε πιο κοντά στο θρίαμβο επί της φτώχειας από οποιαδήποτε άλλη χρονική στιγμή στην ιστορία.
'Ειπώθηκε το 1928, λίγο πριν το μεγάλο κραχ.'

~Herbert Hoover~ | (Αμερικανός Πρόεδρος) |

PISTOS788 είπε...

telitsa-παυλιτσα-τελίνι

ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ ΚΑΙ ΑΔΕΡΦΗ ,ΤΑ ΕΙΠΕΣ ΟΛΑ...

ΠΡΩΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Ο ΑΓΙΑΣΜΟΣ!
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΤΑΔΙΟ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ!
ΤΡΙΤΟ ΣΤΑΔΙΟ Η ΘΕΩΣΗ!

Η ΑΓΑΠΗ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΜΑΖΙ ΣΑΣ!

PISTOS788 είπε...

ANAZHTHΣH

ΝΑΙ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ,ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΩΣ...

ΑΠΑΤΑΤΣΙΟΝ...

PISTOS788 είπε...

BornGR

ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΩ ΤΟΝ Star gat Pantokratoria

ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΕΙ ΤΑ ΑΠΑΙΧΤΑ...

ΣΤΑ ΑΣΤΡΟΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ...

ΖΗ ΚΥΡΙΟΣ ΚΑΙ ΕΡΧΕΤΑΙ...

Unknown είπε...

ερωτηση,4 σταδιο υπαρχει?Μετα την θεωση τι εχουμε?

PISTOS788 είπε...

peter

ΠΑΡΑΚΛΗΣΗ ΝΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΘΕΙ Η ΕΡΩΤΗΣΗ ΣΤΑ ΧΩΡΟΧΡΟΝΙΚΑ ΑΣΤΡΟΣΧΟΛΙΑ...

ΘΑ ΔΟΥΜΕ...

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ!

Unknown είπε...

Τσααακ.Να και το υπονουμενο{ΘΑ ΔΟΥΜΕ...}Απλα μεχρι που θα μπορουσαμε να φταναμε.

PISTOS788 είπε...

peter

ΘΑ ΔΟΥΜΕ...

Fake Macedonia

Fake Macedonia

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ετικέτες

2012 (2) 888 (2) ΑΓΡΟΓΛΥΦΙΚΑ (1) ΑΘΑΝΑΤΟΙ (1) ΑΙΩΡΗΣΗ (1) ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ; (5) ΑΛΛΑ ΝΕΑ.... (76) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ (7) ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (10) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ... (1) ΑΡΧΙΚΗ (1) ΑΣΚΗΤΙΚΑ (2) ΑΣΤΕΙΑ (17) ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ (7) ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ... (71) ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ. (5) ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ 'Η ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ... (2) ΓΙΑΤΙ; (4) ΓΙΟΡΤΙΝΑ (1) ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΣΕΥΧΗ (4) ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ (2) ΔΙΑΦΟΡΑ... (27) ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ (13) ΔΙΕΘΝΗ (8) ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ (1) ΔΥΝΑΤΑ... (16) Ε (1) Ε-ΞΥΠΝΑ... (1) ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ (1) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΥ (2) ΕΛΛΑΔΑ (54) ΕΛΠΙΔΑ (5) ΕΜΒΟΛΙΑ (3) ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. (7) ΕΞΥΠΝΑ (1) ΕΠΑΦΙΚΟΙ (5) ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ... (2) ΕΥΤΟΠΙΑ (1) ΖΕΠΠΕΛΙΝ (2) ΖΚΕ (39) ΖΚΕ... (20) ΖΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ (3) Η ΣΙΒΥΛΛΑ ΜΑΣ (1) ΗΘΙΚΑ (4) ΗΡΩΙΚΑ (12) ΘΑΛΑΣΣΑ (1) ΘΑΥΜΑ (8) ΙΜΙΑ (2) ΙΣΤΟΡΙΚΑ (2) ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (3) ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (2) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (16) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. (1) ΚΟΥΤΟΒΙΚ (3) ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ (2) ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ (2) ΜΑΓΕΙΑ (4) ΜΑΤΡΙΞ (1) ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ (31) ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (5) ΝΑΖΙ UFO (3) ΝΑΖΙ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ (3) ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ (3) ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ (7) ΟΜΑΔΑ-Ε (1) ΟΜΟ... (1) ΟΜΟΡΦΑ (6) ΟΡΓΗ. (1) ΟΥΑΙ (2) ΟΥΣΤ (1) ΟΥΣΤ. (1) ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ-ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ... (1) ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ (3) ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ (6) ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ (5) ΠΕΡΙΕΡΓΑ (16) ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ (63) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (52) ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (2) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΨΕΜΑΤΑ (3) ΠΟΝΟΣ... (1) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ (11) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. (8) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ (4) ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ (2) ΠΡΟΣΕΧΩΣ... (6) ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ (5) ΠΡΟΧΩ... (58) ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. (1) ΡΑΠ (1) ΡΟΜΠΟΤ (5) ΣΠΑΣΙΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ... (3) ΣΥΜΒΟΛΑ (1) ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. (3) ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ... (8) ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ (20) ΣΥΝΤΟΜΑ... (1) ΣΧΕΣΕΙΣ (11) ΤΑ ΕΒΡΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (1) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (9) ΤΟ ΕΛΕΟΣ (1) ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ... (7) ΤΟΓΙΟ (6) ΤΟΓΙΟ; (28) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (33) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΞΕΝΑ (12) ΤΣΙΠΑΚΙ... (7) ΥΓΕΙΑ. (1) ΥΠΝΩΤΙΣΜΟΣ (1) ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ (2) ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ (1) ΦΟΒΙΕΣ (2) ΩΡΑΙΑ (44) BLUE BEAM (2) Chemtrails (3) Dr.MASARU EMOTO (1) H.A.A.R.P (2) THE ORION CONSPIRACY (1) Two Steps From Hell (6) UFOs (8) ZKE (6)

ΖΚΕ

ΑΝ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΩ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ,ΡΙΞΕ ΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.

ΑΝ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ,ΚΛΕΙΣΕ ΜΟΥ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΓΑΠΩ,ΜΗ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΚΑΛΛΟΣ ΣΟΥ.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Αναγνώστες