Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

ΠΡΙΝ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΗΜΕΡΑΣ....

"Έχεις τα πινέλα, έχεις τις μπογιές, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα."
Νίκος Καζαντζάκης

Το διάστημα που διανύει η ψυχή οδεύοντας προς την ένωση με τον Θεό το ονομάζουμε "νύχτα" για τρείς λόγους:

Ο πρώτος λόγος πηγάζει από το σημείο απ'όπου ξεκινά η ψυχή. Πρέπει να αρχίσει με την στέρηση της επιθυμίας για όλα τα επίγεια αγαθά που έως εκείνη την στιγμή κατείχε και να τα απαρνηθεί. Η στέρηση και η αποχή από κάθε απόλαυση είναι ένα είδος "νύχτας" για τις αισθήσεις του ανθρώπου, δηλαδή της ψυχής.

Ο δεύτερος λόγος πηγάζει από το μέσον ή τον δρόμο τον οποίο πρέπει να ακολουθήσει η ψυχή για να φθάσει στην ένωση με τον Θεό, και που είναι η Πίστη. Αυτός ο δρόμος είναι σκοτεινός για τον νου, όπως η νύχτα.
Ο τρίτος λόγος πηγάζει από το τέρμα προς το οποίο βαδίζει η ψυχή που είναι ο Θεός και που σε κάθε περίπτωση είναι μία "σκοτεινή νύχτα" για την ψυχή. Όσο καιρό βρίσκεται ακόμη σ'αυτή την ζωή. Οι τρείς αυτές νύχτες πρέπει να περάσουν μέσα από την ψυχή ή πιο σωστά, η ψυχή να περάσει μέσα από αυτές για να φθάσει στην Θεία Ένωση.

...Αυτά τα τρία στάδια της "νύχτας" αποτελούν στην πραγματικότητα μία και μόνη "νύχτα" που έχει τρία μέρη, όπως μία συνηθισμένη νύχτα.
Το πρώτο στάδιο, που αναφέρεται στις αισθήσεις, αντιστοιχεί στο πρώτο μέρος της νύχτας, όταν δηλαδή χάνεται το όραμα των πραγμάτων που μας τριγυρίζουν.
Το δεύτερο στάδιο που αφορά στην πίστη αντιστοιχεί στο μεσονύκτιο όπου επικρατεί απόλυτο σκοτάδι και το τρίτο στάδιο, το τελευταίο που αντιστοιχεί στην παρουσία του Θεού, είναι εκείνο που μεσολαβεί πριν το φως της ημέρας.
ΙΩΑΝΝΗΣ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ματθαίου 7:12
Πάντα οὖν ὅσα ἂν θέλητε ἵνα ποιῶσιν ὑμῖν οἱ ἄνθρωποι, οὕτω καὶ ὑμεῖς ποιεῖτε αὐτοῖς•
οὗτος γάρ ἐστιν ὁ νόμος καὶ οἱ προφῆται.

ΙΩΑΝΝΗΣ

Μπατσιώκης Γιώργος είπε...

Άλλο πράγμα είναι ν’ ακούσης κάτι και άλλο να το δης, άλλο πράγμα είναι η αφήγηση λόγων κι άλλο η θέα και η εμπειρία των πραγμάτων».

Έτσι επειδή ο Θωμάς είχε αμφίβολη γνώση, σε οχτώ μέρες ο Δεσπότης ξαναήρθε πάλι στους μαθητάς του που ήταν συγκεντρωμένοι όλοι μαζί. Άφησε πρώτα να κατηχηθή ο Θωμάς από τους συμμαθητάς του στις ενδιάμεσες μέρες. Παραχώρησε να φλογιστή από τη δίψα να τον αντικρύση. Κι όταν η ψυχή του άναψε από τον σφοδρό πόθο της θέας του, τότε στην ώρα πάνω ο ποθητός βρήκε αυτόν, που τον ποθούσε.
«Ζητάτε και θα βρήτε».
Τι ύψος απέραντης φιλανθρωπίας! Τι πέλαγος αμέτρητης συγκαταβάσεως!
ΤΟΓΙΟ...μπράδερ!

ταξιδιώτισσα είπε...

κοντά να είναι το ξημέρωμά της...

για τον καθένα μας

μα και για το γένος μας...

PISTOS788 είπε...

ΙΩΑΝΝΗΣ

ΠΟΣΗ ΣΟΦΙΑ...ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ....

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ,Ο ΘΕΟΣ ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

PISTOS788 είπε...

BornGR

ο ποθητός βρήκε αυτόν, που τον ποθούσε.

ΕΓΡΑΨΕΣ ΠΑΛΙ....

ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΜΠΡΑΔΕΡ ΜΟΥ!

PISTOS788 είπε...

ταξιδιώτισσα

ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ.....ΚΑΛΟ ΒΡΑΔΥ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΣΣΑ!

kiriakid είπε...

Διανυουμε τις μερες του Νωε.
Ας μαζεψουμε δυνάμεις κι ας αποβάλλουμε τα περιττά βαρη της ψυχης.

Trinity είπε...

Ακόμη και η πιο σκοτεινη νυχτα ειναι υποφερτη οταν ξερεις οτι θα ξημερωσει
Καλημερα

PISTOS788 είπε...

kiriakid

ΣΟΦΗ ΚΑΙ ΣΩΣΤΗ Η ΣΥΜΒΟΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΕΡΦΟΥ ΜΟΥ!

ΚΑΛΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΑΔΕΡΦΕ ΜΟΥ!
ΖΚΕ!

PISTOS788 είπε...

Trinity

ΚΑΙ Η ΠΙΟ ΣΚΛΗΡΗ ΖΕΣΤΗ,ΑΝΤΕΧΕΤΑΙ....ΑΜΑ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΣΕ ΛΙΓΟ ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ.....

ΝΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΓΡΗΓΟΡΑ Η ΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΛΟ ΝΟΥ ΤΡΙΝΙΤΑΚΙ!

Ανώνυμος είπε...

peter


Μου θυμησαν τις τοτε σχολικες μου συμπεριφορες μπορω να πω οτι σιγουρα δεν ημουν παραδειγμα καλης συμπεριφορας,ουτε στους καθηγητες ουτε προς τους συμμαθητες και κυριως στις συμμαθητριες.

Ο θριαμβος και η επιτυχια ουδεποτε εξασφαλιζονται απο τον ανθρωπο που δεν σκεφτεται οτι μπορει να τα εχει.


Ολοι οι ανθρωποι μας χρειαζονται για να δημιουργησουμε την ευτηχια μας,αλλα και ενα ευτυχισμενο περιβαλον.

Ο συνδιασος των θετικων(καλες)σκεψεων με την προσευχη με την καλη συμπεριφορα
προς τους αλλουςκαλητερευει τα παντα.

Γενικα καθε τι που δημιουργηται εχει αμεση σχεση με την διανοητικη μας κατασταση.

PISTOS788 είπε...

peter

Η ΜΕΓΑΛΗ ΣΟΥ ΧΑΡΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΑΝ ΣΥΝΑΝΤΑΣ ΠΑΛΑΙΟΥΣ ΣΥΜΜΑΘΗΤΕΣ ΣΟΥ,ΚΑΙ ΘΑ ΣΟΥ ΛΕΝΕ ΑΛΛΑΞΕΣ....

ΟΜΟΡΦΕΣ ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΣΟΥ!

Fake Macedonia

Fake Macedonia

Δημοφιλείς αναρτήσεις

Ετικέτες

2012 (2) 888 (2) ΑΓΡΟΓΛΥΦΙΚΑ (1) ΑΘΑΝΑΤΟΙ (1) ΑΙΩΡΗΣΗ (1) ΑΛΗΘΕΙΑ Ή ΨΕΜΑ; (5) ΑΛΛΑ ΝΕΑ.... (76) ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΑ (7) ΑΠΟΚΡΥΦΗ ΙΣΤΟΡΙΑ (10) ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ... (1) ΑΡΧΙΚΗ (1) ΑΣΚΗΤΙΚΑ (2) ΑΣΤΕΙΑ (17) ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑ (7) ΑΧΡΙ ΚΑΙΡΟΥ... (71) ΓΕΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΔΑ. (5) ΓΙΑ ΓΕΛΙΑ 'Η ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ... (2) ΓΙΑΤΙ; (4) ΓΙΟΡΤΙΝΑ (1) ΔΙΑΛΟΓΙΣΜΟΣ-ΠΡΟΣΕΥΧΗ (4) ΔΙΑΠΛΕΚΟΜΕΝΑ (2) ΔΙΑΦΟΡΑ... (27) ΔΙΔΑΚΤΙΚΑ (13) ΔΙΕΘΝΗ (8) ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΤΗΣ ΠΙΣΤΗΣ (1) ΔΥΝΑΤΑ... (16) Ε (1) Ε-ΞΥΠΝΑ... (1) ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΑ ΚΥΜΑΤΑ (1) ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΝΟΥ (2) ΕΛΛΑΔΑ (54) ΕΛΠΙΔΑ (5) ΕΜΒΟΛΙΑ (3) ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ-ΣΩΜΑΤΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ. (7) ΕΞΥΠΝΑ (1) ΕΠΑΦΙΚΟΙ (5) ΕΠΙΛΕΚΤΙΚΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ... (2) ΕΥΤΟΠΙΑ (1) ΖΕΠΠΕΛΙΝ (2) ΖΚΕ (39) ΖΚΕ... (20) ΖΩ ΣΤΟ ΝΗΣΙ (3) Η ΣΙΒΥΛΛΑ ΜΑΣ (1) ΗΘΙΚΑ (4) ΗΡΩΙΚΑ (12) ΘΑΛΑΣΣΑ (1) ΘΑΥΜΑ (8) ΙΜΙΑ (2) ΙΣΤΟΡΙΚΑ (2) ΚΑΛΗ ΑΝΑΣΤΑΣΗ (3) ΚΕΝΤΡΑ ΕΞΟΥΣΙΑΣ (2) ΚΟΙΝΩΝΙΑ (16) ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ. (1) ΚΟΥΤΟΒΙΚ (3) ΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΝΙΚΟΥ (2) ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ (2) ΜΑΓΕΙΑ (4) ΜΑΤΡΙΞ (1) ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΑ (31) ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ (5) ΝΑΖΙ UFO (3) ΝΑΖΙ-ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ (3) ΝΗΣΟΣ ΑΝΔΡΟΣ (3) ΟΛΟΓΡΑΜΜΑ (7) ΟΜΑΔΑ-Ε (1) ΟΜΟ... (1) ΟΜΟΡΦΑ (6) ΟΡΓΗ. (1) ΟΥΑΙ (2) ΟΥΣΤ (1) ΟΥΣΤ. (1) ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ-ΔΙΑΙΡΕΙ ΚΑΙ ΒΑΣΙΛΕΥΕ... (1) ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ (3) ΠΕΙΡΑΜΑΤΟΖΩΑ (6) ΠΕΡΙ ΘΕΟΥ (5) ΠΕΡΙΕΡΓΑ (16) ΠΕΡΙΣΥΛΛΟΓΗΣ (63) ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (52) ΠΟΛΕΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΕΣ (2) ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ-ΨΕΜΑΤΑ (3) ΠΟΝΟΣ... (1) ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΥ (11) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ-ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ. (8) ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ-ΤΕΧΝΙΚΕΣ (4) ΠΡΟΣΒΛΗΤΙΚΑ (2) ΠΡΟΣΕΧΩΣ... (6) ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ (5) ΠΡΟΧΩ... (58) ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ. (1) ΡΑΠ (1) ΡΟΜΠΟΤ (5) ΣΠΑΣΙΜΠΑ ΓΙΩΡΓΟΣ... (3) ΣΥΜΒΟΛΑ (1) ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑ. (3) ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ... (8) ΣΥΝΟΜΩΣΙΑ (20) ΣΥΝΤΟΜΑ... (1) ΣΧΕΣΕΙΣ (11) ΤΑ ΕΒΡΑΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (1) ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ (9) ΤΟ ΕΛΕΟΣ (1) ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ... (7) ΤΟΓΙΟ (6) ΤΟΓΙΟ; (28) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ (33) ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ ΞΕΝΑ (12) ΤΣΙΠΑΚΙ... (7) ΥΓΕΙΑ. (1) ΥΠΝΩΤΙΣΜΟΣ (1) ΥΠΟΓΕΙΕΣ ΒΑΣΕΙΣ (2) ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΑ (1) ΦΟΒΙΕΣ (2) ΩΡΑΙΑ (44) BLUE BEAM (2) Chemtrails (3) Dr.MASARU EMOTO (1) H.A.A.R.P (2) THE ORION CONSPIRACY (1) Two Steps From Hell (6) UFOs (8) ZKE (6)

ΖΚΕ

ΑΝ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΓΙΑ ΝΑ ΓΛΥΤΩΣΩ ΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ,ΡΙΞΕ ΜΕ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.

ΑΝ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΤΟΥ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΥ,ΚΛΕΙΣΕ ΜΟΥ ΤΙΣ ΠΟΡΤΕΣ.

ΑΝ ΟΜΩΣ ΣΕ ΛΑΤΡΕΥΩ ΓΙΑΤΙ ΣΕ ΑΓΑΠΩ,ΜΗ ΜΟΥ ΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΙΩΝΙΟ ΚΑΛΛΟΣ ΣΟΥ.

ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ.

Αναγνώστες